Puistojenkotka.comMatkustaminen Suomen kaupunkiin – Kotka

Mitkä asiat liitetään yleensä puistoihin

Luonto on suomalaisten suuri ylpeys. Maamme luonto tunnetaan puhtaudestaan ja runsaudestaan, jota tullaan ihastelemaan kaukaa ulkomailta saakka. Puistoihin liittyy monia ajatuksia ja olettamuksia, joista yleisimmät liittyvät siihen, mitä puistossa on ja mitä puistossa voi tehdä. Puistoissa tärkeintä on puhtaus, virkistäytyminen ja yllättävästi monille myös urheilu.

Puhtaus luonnossa on tärkeää

Asia, joka ensimmäisenä liitetään puistoihin, on niiden puhtaus. Suurissa kaupungeissa jopa kaupungin keuhkoiksi kutsutut puistot puhdistavat saasteista ilmaa. Kaupungista pois matkustaessa moni sanoo, että maalla on helpompi hengittää, ja tämä on totta puiden takia.

Suomen kansallispuistoissa puhtaus tunnetaan jo lähes ympäri maailman. Villejä mustikoita, puolukoita ja muita metsien marjoja tullaan poimimaan matkankin takaa niiden puhtauden takia. Maailmalla on paljon puhetta ruokamme ja elinympäristömme saastuneisuudesta, ja moni on huolissaan terveydestään. Suomi tunnetaan viheralueineen puhtaana maana, jossa ilma on raikkaampaa, vesi puhtaampaa ja luonto koskematonta. Tämä mielikuva tuodaan mukana myös puistoihin, olipa sitten kyseessä pieni kaupunkipuisto tai suurempi kansallispuisto.

Puistoon tullaan pitämään hauskaa

Puistot liitetään yleensä virkistäytymiseen. Puistossa ollessa ollaan luonnon kanssa ja tehdään mukavia vapaa-ajan asioita, kuten vietetään aikaa perheen kanssa, pelataan erilaisia pelejä, joogataan tai urheillaan, luetaan kirjaa tai vietetään aikaa piknikillä. Puistoon voi tulla millä mielellä vain, mutta yleensä puistoon tullaan pitämään hauskaa. Talvella puistoihin tullaan hiihtämään tai jopa laskettelemaan, joka on monille mieleistä ja virkistävää vapaa-ajan tekemistä.

Puistojen virkistävä vaikutus perustuu puiden stressiä ja verenpainetta alentavaan vaikutukseen. Puiden läheisyydessä ollessa kuka tahansa tuntee olonsa virkistyneeksi. Puistoon tullaan myös lasten kanssa leikkipaikoille, jotta lapset saisivat pitää hauskaa leikkiessään kiipeilytelineissä ja keinuissa ja saamaan raitista ilmaa.

Puistoissa urheillaan ja liikutaan

Moni yhdistää puistot aamulenkkiinsä tai patikointiin. Puistoissa harrastetaan paljon erilaisia liikuntamuotoja. Kesäisin kaupunkipuistossa pelataan jalkapalloa, sulkapalloa ja muita pallopelejä, skeitataan ja lenkkeillään joko yksin, koiran tai kaverin kanssa. Monet liikuntakerhot ja -yhdistykset järjestävät aamujoogaa, aerobicia tai muita yhdessä suoritettavia liikuntatunteja. Joissakin puistoissa on nähty jopa kiinasta lähtöisin olevaa Tai Chitä, joka on Kiinassa juurikin puistoissa harrastettava ryhmäliikuntamuoto.

Kansallispuistoihin keräännytään patikoimaan, melomaan, ratsastamaan ja pyöräilemään tai vaikka vain kävelemään luonnossa. Talvisin puistoissa hiihdetään, lasketellaan ja lumikenkäillään. Erityisesti kansallispuistoissa kyseessä on lähes aina jonkinlainen liikkuminen luonnossa, mikä on yksi terveellisimpiä ja ihmiselle luonnollisimpia vapaa-ajanviettotapoja.

Puistoissa tehdään yhdessä ja yksin

Puistoon voi tulla kuka vain, yksin tai yhdessä muiden kanssa. Monet kerääntyvät puistoihin porukalla, sillä puistossa riittää tilaa ja yhdessä on hauskempi touhuta. Puistossa tekeminen on yleensä myös ilmaista eikä toiminnalle ole aikarajoitusta, joka tekee kavereiden kanssa olemisesta ja tekemisestä helppoa lämpiminä kesäiltoina.

Yksinkin puistosta voi nauttia. Puisto on rauhallinen paikka lukemiselle, hiljaiselle mietiskelylle tai vaikkapa musiikinkuuntelulle, jossa kukaan ei häiritse. Puistot siis mielletään paikaksi, jossa jokainen voi nauttia olostaan, olitpa sitten yksin tai yhdessä muiden kanssa.

Erilaiset kasvit ja patsaat ovat tärkeä osa puistoja

Useimmissa puistoissa on lukuisia erilaisia kasveja ja toisinaan myös patsaita tai muistomerkkejä. Kansalaisten mielessä nämä ovat olennainen osa puistoja. Esimerkiksi kasvitieteellisiin puistoihin tullaan ihmettelemään erilaisia kasveja ihan varta vasten, ja jopa kaupunkipuistoilta odotetaan moninaista kasvillisuutta. Erilaiset patsaat ovat mielenkiintoisia muistoja menneisyydestämme.

Puistojen hyönteiset eivät miellytä kaikkia

Monille puistoista tulevat mieleen myös niiden moninaiset hyönteiset, jotka eivät ole kaikille mieleisiä. Mehiläiset ja ampiaiset lentelevät kukasta kukkaan ja piknikviltille sattuu usein erilaisia ötököitä, kuten muurahaisia, hämähäkkejä tai puusta tippuvia hyönteisiä. Kansallispuistoissa riesana ovat hyttyset, joihin jokainen kesäpatikoija on varmasti saanut tutustua useampaan kertaan.

Hyönteiset ovat kuitenkin osa luontoa, joten niistä ei voi päästä eroon, eivätkä puistot olisi puistoja ilman niitä. Onneksi hyönteisillä on myös hyviä ominaisuuksia: ne ovat muun muassa osa ravintoketjua ja monen linnun ruokaa. Kauniisti laulavat linnut syövät erilaisia hyönteisiä, joten ilman niitä ei olisi lintujakaan.

Puistot ovat maamerkkejä

Moni kaupunki tunnetaan puistoistaan ja kaupunkilaisille puistot toimivat maamerkkeinä. Jotkut puistot ovat jopa turistikohteita, kuten Helsingin Esplanadin puisto, johon jokainen Helsingin turistiopus ohjaa lukijansa. Kaupunkilaisille puistot ovat ylpeyden aihe, sillä ne tuovat kaupungille luonnetta ja kauneutta. Esimerkiksi oululaiset ovat kaupungissaan sijaitsevasta Ainolanpuistosta erittäin ylpeitä, sillä se tarjoaa mainiot virkistysmahdollisuudet ja on erittäin kaunis paikka kesäisin.

Puisto on tärkeä osa tiettyä aluetta tai kaupunkia, jota paikalliset käyttävät itse mutta myös suosittelevat kaupungissa vieraileville. Tietyt puistot yhdistetään tiettyihin tapahtumiin. Yleensä kaupungista löytyy vähintään vappupuisto, johon kaupunkilaiset saapuvat vapunviettoon. Monissa kaupungeissa on myös erilaisiin tapahtumiin, kuten festareihin, liittyviä puistoja. Puistot ovat tärkeä osa kaupungin infrastruktuuria, ja kaupunkilaiset tietävät sen hyvin.