Puistojenkotka.comMatkustaminen Suomen kaupunkiin – Kotka

Mitä kaikkea puistossa voi tehdä

Puistot ovat erittäin monipuolisia ajanviettopaikkoja. Erityisesti kesäisin puistot täyttyvät ihmisistä, mutta puistoissa riittää tekemistä myös muina vuoden aikoina. Luonto on erottamaton osa elämäämme. Ne, jotka eivät suuntaa varsinaista ulkoilua varten kansallispuistoon asti yleensä viettävät aikaa kaupunkien urbaaneissa puistoissa.

Puistoja on monia erilaisia ja kokoisia, joista jokaiselle löytyy jotakin tehtävää, oli se sitten koiran ulkoilutusta, kavereiden kanssa illan viettoa, patikointia tai melontaa.

Kevät tuo puistoihin kukat, eläimet ja bongarit

Kevät tunnetusti herättää luonnon jälleen uuteen eloon. Keväällä puistoissa otollista tekemistä riittää: kaupunkipuistoissa ihmetellään kukkien ilmestymistä näkyviin pitkän talven jälkeen sekä nautitaan hiirenkorvista puissa.

Vappu kerää kansalaiset piknikeille puistoihin ympäri maata. Lapset leikkivät leikkipuistoissa jään ja lumen vapauttamissa keinuissa ja hiekkalaatikoilla. Kansallispuistot ovat vielä osittain sulavasta lumesta jääneen veden valtaamia, mutta urheimmat lähtevät jo patikoimaan ja bongaamaan pesiviä lintuja kansallispuistoihin. Keväällä aloitetaan myös puistoissa lenkkeily ja kavereiden kanssa oleskelu. Skeittaaminen on suosittua tekemistä nuorison keskuudessa siihen soveltuvissa puistoissa.

Kevään lopulla monet puut puhkeavat kukkaan, varsinkin jos kyseessä on lämmin kevät. Esimerkiksi Rouhuvuorella sijaitseva kirsikkapuutarha järjestää vuosittain japanilaiseen tyyliin kirsikankukkajuhlan, jonne ihmiset saapuvat ihastelemaan kirsikkapuiden kukintaa, viettämään aikaa yhdessä ja katsomaan erilaisia japanilaiseen kulttuuriin liittyviä esityksiä ja kojuja. Tapahtumassa on yleensä mahdollista ostaa japanilaistyylistä ruokaa ja ihastella erilaisia pukuja, sillä tapahtumassa on myös pukeutumiskilpailu.

Kesä on puistojen parasta aikaa

Kesällä kaupunkipuistot täyttyvät piknik-vilteistä, illanviettäjistä, auringonottajista ja turisteista. Kesä on ulkona olemisen aikaa ja moni viettää kesällä suurimman aikansa puistoissa. Puistossa pelataan erilaisia pelejä, kuten mölkkyä ja jalkapalloa, syödään eväitä, istuskellaan jäätelöllä tai vietetään iltaa oluen kanssa.

Moni nappaa puistoon mukaan myös karvaiset ystävänsä, tai vievät heidät heille varattuihin puistoihin. Toiset taas ottavat aurinkoa joko nokosilla, musiikkia kuunnellen tai kirjaa lukien. Kesä on oivallista aikaa puistoissa kävelemiseen tai lenkkeilyyn. Monet urheiluseurat ja kuntosalit järjestävät liikuntakursseja puistoissa, kuten aerobicia tai joogaa. Monet kesän tapahtumat järjestetään puistoissa. Esimerkiksi Pride-juhlan puistojuhla on eri kaupungeissa suosittu puistotapahtuma. Myös monet festarit tai muut live-esiintymistapahtumat sijoittuvat kokonaan tai osittain puistoihin.

Kesällä puistossa tekisi mieli ottaa torkut lämpimässä säässä, mutta tätä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä julkisilla paikoilla ei saa nukkua. Puistoon sammuneista ilmoitetaan nopeasti poliisille, joka tulee siivoamaan julkisella paikalla torkkujat pois.

Tuulisella säällä puistossa leijan lennättäminen on hauskaa puuhaa, johon myös perheen pienimmät sopivat mukaan mainiosti. Puistoihin keräännytään myös grillaamaan. Jotkut tuovat jopa kokoontaitettavan pöydän ja tuolit paikalle.

Samaan aikaan kansallispuistoissa on paras vierailuaika meneillään. Kesäisin metsässä voi viipyä pidemmänkin tovin teltassa tai retkimökissä. Esimerkiksi 80 kilometrin Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa on parhaimmillaan kesällä. Kansallispuistossa voi patikoida, meloa, bongata erilaisia eläimiä, ratsastaa, pyöräillä, telttailla ja viettää tovin laavulla muiden retkeilijöiden kanssa tai yksin.

Kesällä kannattaa varautua huolellisesti hyönteismyrkyllä, sillä tunnetusti maamme metsissä on paljon ötököitä, erityisesti itikoita ja mäkäräisiä. Myös paarmoista ja ampiaisista voi olla haittaa. Kesällä kaikki metsän eläimet ovat hereillä, joten pidä varasi, jos lähistöllä liikuskelee karhu, susi tai kettu. Myös erilaiset käärmeet elävät metsissä vesistöjen lähellä ja muualla, joten muista katsoa myös jalkoihisi.

Monissa kansallispuistoissa asuu monia uhanalaisia lintulajeja, joiden bongaaminen on oma puistopuuhansa. Tärkeää on olla koskematta lintujen pesiin jos sellainen tulee kohdalle, sillä tällöin emo voi hylätä pesän ja kaikki poikaset kuolevat.

Juhannus on oma tapahtumansa puistoissa. Kaupunkipuistoissa juhannusta juhlitaan yleensä vain pienellä joukolla, sillä suurin osa ihmisistä suuntaa mökeilleen juhannuksenviettoon. Jotkut kuitenkin suuntaavat kansallispuistoon juhannukseksi patikoimaan tai telttailemaan.

Syksy maalaa puistot leiskuvin värein

Kun kesä kääntyy syksyyn, alkaa kansallispuistoissa marjastamisen ja sienestämisen aika. Innokkaat poimijat saapuvat jopa ulkomailta saakka hyötymään maamme luonnon puhtaista ja villeistä antimista. Myöhemmin syksyllä ruska tuo värit puistoihin niin kaupungissa kuin kansallispuistoissakin.

Syksy on otollista aikaa patikointiin tai päiväreissun tekemiseen kansallispuistoon, sillä näkymät ovat erityisesti lehtevissä puistoissa parhaimmillaan syksyllä. Kaupunkipuistoissakin päästään ihastelemaan luonnon muutosta ja valmistautumista talveen. Erityisesti vaahterat leimahtavat kirkkaan keltaisiin ja punaisiin väreihin, vaikka muissa puissa ruska olisi laimeampi. Syksylläkin voi lenkkeillä puistossa.

Talvi täyttää puistot perisuomalaisilla aktiviteeteilla

Talvi ei kylmyydellä ja lumisuudellaankaan saa suomalaisia pysymään poissa puistoista ja metsistä, vaan päinvastoin. Talvella puistoissa hiihdetään, lasketellaan ja mahdollisesti jopa luistellaan.

Kansallispuistoissa erityisesti hiihtäminen on suosittua kesäisen patikoinnin sijaan. Turistien keskuudessa suosittua talvitekemistä on myös lumikenkäily, erilaisten eläimien jälkien bongailu, revontulien katselu sekä poro- tai husky-ajelu. Pakkasella puistoissa jo talvisen maiseman ihastelu riittää tekemiseksi. Erityisesti Pohjois-Suomen tai Lapin metsissä tykkylumi on oma nähtävyytensä.

Joidenkin kansallispuistojen yhteydessä voi myös lasketella, mikä on suosittua puuhaa niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa. Kansallispuiston läheisyydessä laskettelevalle upeat näkymät ovat taatut.