Puistojenkotka.comMatkustaminen Suomen kaupunkiin – Kotka

Maailman tunnetuimpia puistoja

Puistot ovat tärkeä osa kaupunkikuvaa ympäri maailman. Viherkasvit tekevät tärkeää työtä ilman puhdistuksen eteen, ja toisaalta puistot tarjoavat viihdyttäviä ulkoilupaikkoja kaupungin sykkeessä. Puistot ovat usein alueita, joita myös turistit päätyvät ihastelemaan uusiin kaupunkeihin tutustuessa. Näin on myös Suomessa, ja tyypillisesti meillä pidetäänkin puistot siisteinä ja viihtyisinä.

Maailmalla on upeita puistoja, joista kuuluisimpia esitellään tässä artikkelissa. Listauksessa on erityisesti kaupunkipuistoja, mutta on mukaan eksynyt muutama luonnonpuistokin. Puistoalueiden kasvillisuus, erityisesti vanhat komeat puut, ovat usein suojeltuja eikä niihin sovi koskea. Silti nämä puistot kannattaa lisätä omalle matkailulistalle!

Tunnettuja kaupunkipuistoja ympäri maailman

Yksi maailman tunnetuimmista puistoista on miltei 3,5 neliökilometrin kokoinen Central Park New Yorkissa. Puistossa käy vuosittain kymmeniä miljoonia turisteja, ja se on myös paikallisten suosima rentoutuspaikka vilkkaan miljoonakaupungin sykkeessä.

New Yorkin Keskuspuisto avattiin kävijöille 1850-luvulla. Sittemmin puistoon on rakennettu kuuluisa eläintarha, upeita suihkulähteitä ja historian havinaa huokuvia siltoja ja muita monumentteja. Puisto ympäröi suurta lampea, jonka rannat täyttyvät kesäisin puistonkävijöistä.

Upeita kukkaistutuksia ja suihkulähteitä arvostavan kannattaa suunnata romanttiseen Ranskaan, jossa suurkaupunkien puistot loistavat kesäisin eri väreissään. Esimerkiksi tunnettu Jardin du Luxembourg puisto Pariisissa ihastuttaa kävijänsä mahtavilla kukkaistutuksilla. Puistonäkymä kera Luxembourgin palatsin on ikuistettu useisiin taideteoksiin ja postikortteihin.

Lontoon Hyde puisto on New Yorkin Keskuspuiston tapaan suurkaupungin ytimessä sijaitseva vihreä ja vilkas puisto. Hyde puistossa kuullaan konsertteja ja muita kesätapahtumia, jotka houkuttelevat kävijöitä ympäri Englannin ja maailman. Puisto on paikallisille yleinen lenkkeily maasto.

Yksi Euroopan suurimmista kaupunkipuistoista on Dublinissa Irlannissa sijaitseva Phoenix puisto. Tämä vihreä puisto sijaitsee joen vieressä ja ilahduttaa kävijöitä suurilla nurmialueilla ja pelikentillä. Puistosta löytyy myös eläintarha, useita historiallisia nähtävyyksiä sekä villeinä puistoalueella eläviä peuroja.

Sydney on yksi Australian suosituimmista matkakohteista, ja Sydneyn oopperatalo onkin ikoninen näky jotka koristaa useita matkailusivustoja ja postikortteja. Sydneyn oopperataloa meren rannassa voi tarkastella upean Royal Botanic Garden puistoalueen puolelta, joka alkaa Sydneyn sataman laitamilta.

Puisto on erittäin hyvin hoidettu ja värikkäitä kukkaistutuksia voi ihastella vehreässä puistossa ympäri vuoden. Erityisesti turisteja kiinnostaa paikallisen Australialaisen kasviston ihailu. Puistoon järjestetään ohjattuja kierroksia, niille jotka haluavat tutustua sen historiaan ja monimuotoiseen kasvillisuuteen syvemmin.

Muita kuuluisia urbaaneja puistoja ovat muun muassa:

 • Monsanto Forest Park, Lissabon, Portugali
 • Park Güell, Barcelona, Spain
 • Frognerin puisto, Oslo
 • Parc Mont Royal, Montreal
 • Bosques de Palermo, Buenos Aires, Argentina
 • Golden Gate Park, San Francisco
 • Griffith Park, Los Angeles, United States

Luonnon puistojen helmiä

Maailmassa on monia upeita luonnonpuistoja, joiden monimuotoisuutta onneksi suojellaan. Upeimpia on vaikea valita, sillä eri ilmastoaluilla puistot kukoistavat erilaisella kasvillisuudellaan – tai sen puutteella.

Alla on listattu muutamia sykähdyttäviä luonnonpuistoja, joissa kävijän sielu lepää ja kameralle voi tallentaa uskomattomia näköaloja.

 1. Yellowstone Luonnonpuisto, Montana

  Tämä tunnettu luonnonpuisto sijaitsee metsäisessä vuoristomaisemassa ja näyttäytyy useissa elokuvissa. Kävijät pääsevät ihastelemaan villieläimiä.

 2. Kruger Luonnonpuisto, Etelä-Afrikka

  Afrikka on kuuluisa upeista safareistaan, jossa pääsee ihastelemaan savannien eläimiä läheltäkin. Krugerin luonnonpuisto sijaitsee suurkaupunkien Johannesburgin ja Pretorian lähellä Etelä-Afrikassa.

 3. Grand Canyon, Arizona

  Tämä maailman suurin kanjoni sijaitsee upeassa luonnonpuistossa, jonka maisemat häkellyttävät suuruudellaan.

 4. Plitvice, Kroatia

  Tämä upea luonnonpuisto sijaitsee lähellä Kroatian pääkaupunkia. Puistoaluetta kaunistavat upeat kirkasvetiset vesistöt, vesiputoukset ja puiden peittämät rinteet.

 5. Shiretoko luonnonpuisto, Japani

  Shiretokon puisto on yksi Japanin upeista luonnonpuistoista, joita suojellaan

 6. Kolin kansallispuisto, Suomi

  Suomen tunnetuimpien kansallispuistojen joukkoon kuuluva Koli sijaitsee Pohjois-Karjalassa. Upeat havumetsä- ja järvimaisemat, sekä ruskan aikaan värikirjoaan esittelevä luonto houkuttelee Koliin matkailijoita niin Suomesta kuin ympäri maailman.

Maailmanluokan puistoelämyksiä kotimaassa

Suomessa on upeita luonnonpuistoja ja kaupungeissakin luonto pyritään pitämään lähellä. Vaikka maailmalla on upeita puistoja, joissa vierailu on varmasti matkustamisen arvoista, on syytä muistaa millaisia helmiä meillä on Suomessa, usein ihan kotinurkilla.

Suomen puistossa on tyypillisesti hyvin vihreää ja luonnonenollisen kasvuston annetaan kasvaa. Kaupunkipuistoissa on istutuksia, suihkulähteitä ja historiallisia monumentteja kuten patsaita. Kesän hellepäivinä puistopiknik nurmikolla on loistavaa ajanvietettä ja hyvää vastapainoa kaupungin kiireiselle elämälle.

Suomen kansallispuistot ovat maailmankuuluja upeista maisemistaan. Lapin ainutlaatuisia maisemia käy ihastelemassa lukuisat kansainväliset turistit ympäri vuoden. Ruskan aikaan syksyllä Lapin, niin kuin muunkin Suomen, luonto pääsee väriloistoonsa. Jokaisen suomalaisen tulee nähdä ruska Lapin tuntureilla vähintään kerran eläessään.

Eteläisemmässä Suomessa korkeuserot eivät ole yhtä suuret, mutta maisemat eivät ole lainkaan huonommat. Eri lehti- ja havupuiden kirjo sekä järvimaisemat ovat tyypillisintä suomalaista maisemaa, jota voi ihastella lähes kautta maan.

Eteläisessä Suomessa sijaitsee useita rauhoitettuja luonnonpuisto alueita, joita löytää myös kaupungeista. Näissä kasvaa tyypillisesti suuria mäntyjä ja kuusia, joiden lomaan on järjestetty lenkkeilyreittejä joita kaupungit pitävät kunnossa ympärivuotisesti. Tällaista mahdollisuutta luonnonhelmassa liikkumiseen ei ole kaikkialle, joten on syytä arvostaa upeaa luontoamme ja kaupunkien tarjoamia mahdollisuuksia.