Puistojenkotka.comMatkustaminen Suomen kaupunkiin – Kotka

Kotkan vuosittaiset ulkoilmatapahtumat

Merellisen luonnon ympäröimä Kotka tarjoaa tekemistä ja kokemista niin satunnaiselle kävijälle kuin asukkailleenkin. Tämän kaupungin ehdoton vetonaula on vuosittain vietettävä Meripäivät, joka kerää kävijöitä ympäri maata. Koska kyseessä on kesätapahtuma, vietetään tätä riehakasta viikonloppua pääasiassa ulkosalla. Ulkoilmaan sijoittuvia tapahtumia löytyy kaupungista muitakin ja niiden joukossa on tarjolla niin lapsille, aikuisille kuin molemmillekin sopivaa tekemistä.

Kun suunnittelee lomia tai erikoisempaa tekemistä vaikkapa tavalliselle viikonlopulle, kannattaa Kotkassakin kääntyä netistä löytyvien tapahtumakalentereiden puoleen. Niistä löytyy niin kesällä, talvella kuin muinakin vuodenaikoina varmasti mielenkiintoista menoa ja meininkiä vapaapäiviä piristämään.

Muun muassa alueen urheiluseurat ovat aktiivisia järjestämään monenlaisia pienempiä ja hiukan suurempiakin tilaisuuksia, joista suurin osa on ainakin osittain ulkoilmassa järjestettäviä. Vuosittain näitä tapahtumia järjestetään lukuisia, usein esimerkiksi koululaisten loma-aikoina.

Tapahtumia puistoissa

Vaikka puistoissa järjestettäviä jumppia ja liikuntahetkiä ei ehkä aivan Meripäivien suuruiseksi tapahtumaksi laskisikaan, tuovat ne silti mielenkiintoa tavalliseen arkeen. Tällaisia tapahtumia löytyy Kotkan upeista puistoista kesäisin – ei Kotkassakaan toki lumikinoksissa joogata – ja niihin on päässyt tässäkin kaupungissa osallistumaan jo monena vuonna peräkkäin. Puistoissa voi myös jokainen itsekin järjestää pienempiä liikuntahetkiä tai muita aktiviteettejä.

Kotkan puistoissa tapahtuu vuosittain myös vappuna, kun tähän työväen juhlaan kuuluva poliittinen osuus vietetään puheineen ja muine oheistoimintoineen usein kaupungin ytimessä sijaitsevassa Sibelius-puistossa. Vaikka tapahtuma saattaa luonteeltaan olla varsin poliittinen, on se silti myös juhlan luonteen mukaisesti yleensä toteutettu positiivisessa ja iloisessa hengessä – ulkoilmasta nauttien.

Tapahtumia lapsille

Kotkassa, kuten niin monissa muissakin kaupungeissa, asukkaat otetaan tapahtumakalenteria suunniteltaessa huomioon vauvasta vaariin. Lapsille löytyy siis tässä Kymenlaakson eteläosissa sijaitsevassa kaupungissa tekemistä aina lasten meripäivistä urheilukilpailuihin sekä muihin järjestettyihin tapahtumiin. Vuosittain Kotkasta löytyy siis monenmoista menoa, joka on erityisesti perheen pienimpien mieleen.

Tunnetuimpia lastentapahtumia Kotkassa ovat ehdottomasti Lasten Meripäivät, joille osallistuu joka vuosi suuri joukko iloisia ja innokkaita lapsia, sekä lasten kulttuuriviikko, joka järjestetään aina helmikuussa. Lasten kulttuuriviikko ei talvisen ajankohtansa vuoksi ole se kaikkein otollisin täysin ulkoilmatapahtumaksi, mutta se tarjoaa toki monenlaista muuta hauskuutta alueen lapsille ja näiden perheille. Heinäkuussa varsinaisten Meripäivien yhteydessä järjestettävät Lasten Meripäivät tuovat kuitenkin sään salliessa lapsille mahdollisuuden touhuta monenlaista ulkosalla.

Alueen tunnetuimpien lastentapahtumien lisäksi pikkuväelle on tarjolla muun muassa monenmoisia urheilukilpailuja ja -kouluja, joista yleisurheilua pääsee esimerkiksi Karhulan keskuskentällä joka viikko – ja joka vuosi. Myös jalkapalloa pääsee harrastamaan viikoittain ja onpa alueella toki tarjolla monenlaisia muitakin urheilutapahtumia aina vuosittain.

Vuosittaiset kalamarkkinat

Kotka on merellisen sijaintinsa vuoksi tietysti myös erinomainen kalastuspaikka ja mitäpä olisikaan merikaupunki ilman kalamarkkinoita? Kotkassa näitä järjestetään vuosittain kahdet, vaikka kalan myyntiä toki harjoitetaankin vuoden ympäri esimerkiksi Kotkansaaren kauimmaisessa Kuusiseksi kutsutussa nokassa.

Kalamarkkinoita vietetään vuodessa siis kahdet, toiset toukokuussa ja toiset lokakuussa. Molemmat näistä järjestetään Sapokan alueella, jossa sijaitsevat myös Maretarium sekä joidenkin vuoroliikenteen aluksien lähtöpaikka. Tämä merellinen ympäristö sopii erinomaisesti kalamarkkinoiden järjestämiseen ja lisäksi se mahdollistaa kaikkien yli 40 myyntipisteen mahduttamisen sopivasti samalle alueelle. Kalamarkkinat ovat varsin suosittu tapahtuma kalanmyyjineen, musiikkiesityksineen sekä monine oheistoimintoineen. Onpa yleensä tarjolla myös kalankäsittelynäytöksiä, joissa mestarikalankäsittelijät saavat yleisön haukkomaan henkeään taidoillaan.

Vuosittaisten kalamarkkinoiden järjestämisen taustalla ovat Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto, Kotkan kaupunki, Maretarium sekä Kymen Sanomat.

Meripäivät – Kotkan vuoden kohokohta

Kun puhutaan Kotkasta, tulee ihmisille yleensä aivan ensimmäisenä mieleen Meripäivät, jotka on järjestetty kaupungissa jo 60-luvun alusta lähtien. Tapahtuma järjestetään heinäkuun viimeisen viikonlopun aikana ja se alkaa torstaina järjestettävällä paraatilla.

Paraatin alkutahdeista käynnistyvä juhlinta kestää aina sunnuntaihin asti ja tänä aikana kävijä pääsee ottamaan osaa erilaisiin tapahtumiin, konsertteihin sekä tietysti iloiseen ja riehakkaaseen festivaalimenoon, jonka sydämenä toimii kantasatama ja sieltä kauppakatua pitkin kulkeva kojujen rivistö. Myös Kotkan kaupungintalon edessä sijaitsevalla kauppatorilla on tarjolla monenlaista ulkoilma-aktiviteettia festivaalin ajan.

Kesäisen viikonlopun viettäminen Meripäivillä tuntuu houkuttelevan vuosi toisensa jälkeen, sillä festivaalin kävijämäärä on vuosittain yli 200 000 kävijän luokkaa. Mikäpä toisaalta olisikaan mukavampaa, kuin päästä nauttimaan musiikista ja muusta hauskasta ohjelmasta kesäiseen ulkoilmaan.

Suosituimpia tapahtumia Meripäivien aikaan on konserttien lisäksi varmasti edellä mainittu avajaisparaati, jota vuodesta riippuen seurataan joko sateessa, paisteessa tai jossakin muussa säässä, jollainen sen ajaksi onnistutaan saamaan.

Ulkoilmatapahtumien hauskuus

Kotkassa, kuten muuallakin maassa, ulkoilmatapahtumia järjestetään enemmän kesäisin, kun sää on lämpimämpi ja esimerkiksi konserttien tekniikkaa ei tarvitse suojata luonnonvoimilta niin paljon. Toisaalta, esimerkiksi Karhuvuoren kaupunginosassa järjestettävä vuosittainen uudenvuoden ilotulitus on tietysti kokonaisuudessaan ulkona järjestettävä tapahtuma – ja varsin suosittu sellainen onkin. Voidaankin ehkä todeta, että ulkoilmatapahtuman järjestäminen onnistuu aivan hyvin myös talvella, kunhan tapahtuma on talvisiin keleihin sopiva.

Ulkoilmatapahtumien hauskuus piilee ainakin osin siinä, että tapahtuma saa aivan erilaisia tunnelmia erilaisten säiden mukaan. Pieni sadekaan ei haittaa, jos tapahtuma ja sen järjestelyt on toteutettu huolella.

On myös hyvä muistaa itse, että vaikkapa sateenvarjo kesällä ja lisäkerros vaatteita talvella ovat erinomaisia varusteita, joilla omaa ulkoilmatapahtumasta nauttimista voi kasvattaa.