Puistojenkotka.comMatkustaminen Suomen kaupunkiin – Kotka

Kotkan kaunis luonto

Kotka on reilun 54 000 asukkaan kaupunki, joka on erityisesti tunnettu merellisestä luonnostaan. Kaupungista löytyy toki paljon tarjottavaa myös kulttuurin, urheilun ja erilaisten muiden aktiviteettien ystäville, mutta luonto, se on tässä kaupungissa vahvasti läsnä jopa aivan keskustassa. Kotkan kaupungin keskusta sijaitsee itse asiassa saarella, jota kutsutaan Kotkansaareksi. Toinen aktiivinen liikekeskittymä löytyy Karhulasta, jossa on muun muassa varsin aktiivista toritoimintaa, sekä tietysti runsaasti kaunista luontoa sielläkin.

Tässä artikkelissa paneudumme tarkemmin Kotkan kaupungin luontoon ja siihen, millaisia mahdollisuuksia luonnon ystävällä on päästä nauttimaan tämän kauniin merikaupungin upeasta luonnosta, joka pärjää vertailussa suuremmillekin kaupungeille muun muassa monipuolisuudellaan ja saavutettavuudellaan.

Kotkassa nimittäin voi aivan ydinkeskustastakin saavuttaa mitä kauneinta luontoa aivan muutamassa minuutissa vaikkapa Sapokan vesipuistossa, josta ei olekaan enää pitkä matka erityisesti kesäisin upeisiin lenkkeilymaisemiin aivan meren rannalle Mansikkalahteen. Ja koska kaupungin keskusta tosiaan on saari, voi sen kiertää oikeastaan kokonaan varsin luonnonläheisissä maisemissa.

Luonto tavoitettavissa kaupungin keskustassa

Kotkan luontoa leimaa vahvasti meren läheisyys. Erityisesti kaupunginkeskustassa merituulen voi tuntea melkeinpä missä vaan ja merellisiä ulkoilureittejä löytyy läpi keskustaa ja pääseepä niitä pitkin kulkemaan kauemmaksikin. Jos haluaa paeta kaupungin vilinästä luonnon helmaan, ei tarvitse kuin suunnistaa Sapokan vesipuistoon, josta pääsee metsäistä ulkoilureittiä pitkin eteenpäin Mansikkalahteen ja sieltä aina upeaan Katariinan meripuistoon, jossa voi ihailla silmän kantamattomiin avautuvaa merta. Jos oikein hyvä tuuri käy ja näkyvyys on erinomainen, voi kaukaisuudessa erottaa Suursaaren sumuisen hahmon.

Luontoa kaupungin keskustassa tarjoilevat myös muut puistot, kuten nimensä mukaisesti varsin suurikokoinen Isopuisto sekä aivan Pasaatin ostoskeskuksen vieressä avautuva Sibelius-puisto. Kotkan keskusta ei ole kovinkaan suuri, mutta puistoillaan ja vehreän luonnon määrällään se hyvittää jo paljon.

Kotkan saaristo

Kotka on ehdottomasti meren ja saariston ystävän kaupunki. Sen edustalta löytyy saari jos toinenkin, joista muutamiin pääsee kesäisin myös ilman omaa venettä vuoroliikennöivillä aluksilla, eli kotkalaisittain ”tuurilla”. Yksi tällaisista saarista on Lehmäsaari, jossa kävijä pääsee ihailemaan hiekkaista poukamaa, jossa hyvällä ilmalla riittää yksityisveneilijöitä. Saari on muutoin varsin metsäinen, kuten monet muutkin Kotkan edustan saarista.

Lehmäsaaren lisäksi aivan mantereen läheltä löytyy muitakin mielenkiintoisia saaristokohteita, kuten muun muassa Kuutsalo, jossa itse asiassa on jopa pysyvää asutusta myös talvisin. Tämä suuri saari on sekin tutustumisen arvoinen ja tarjoaa niin ikään merellistä luontoa myös suurempaan luonnonrauhan tarpeeseen.

Haapasaari on yksi ehdottomia Kotkan luonnon ja saariston helmiä, johon kannattaa tutustua, jos vain tilaisuus on. Se on ollut ennen oma kuntansa, Suomen pienin sellainen. Nykyäänkin saaressa asuu vakituisesti vielä vajaa 20 asukasta. Kesäisin tämä 23 kilometrin päässä Kotkan keskustasta sijaitseva saari herää henkiin, onhan siellä Itäisen Suomenlahden kansallispuiston infopiste sekä kaunis, 1858 valmistunut puukirkko. Ja tietysti tässäkin saaressa on säilynyt saaristoluonto erittäin upeana.

Luontoreitit

Vaikka Kotkassa meri on läsnä melkein kaikkialla, eivät kaikki halua kuitenkaan lähteä nauttimaan luonnosta saaristoon, eikä kaikilla tähän ole mahdollisuuttakaan. Luonto on kuitenkin tavoitettavissa muutenkin kuin meren aalloilla seilatessa. Nyt tutustummekin Kotkan tarjoamiin luontoreitteihin, joita kulkemalla pääsee tutustumaan kaupungin upeaan luontoon.

Langinkosken alue on oivallinen ulkoilupaikka ja siellä on mahdollista nauttia monenlaisesta luonnosta samalla kertaa. Langinkoski on kuohuineen upea näky jo itsessään, mutta sen rannoilta löytyy lehtomaista metsää ja sen rannalta löytyvää, nykyään museona toimivaa, Keisarillista kalastusmajaa ympäröi puistometsä, josta löytyy myös vajaan kahden hehtaarin suuruinen puulajipuisto. Vaikka Langinkosken ympäristö onkin pääosin karua ja kivistä, reunustavat koskea silti lehtotyyppiset metsät.

Jos kaipaa pientä kävelyä luonnossa, on myös Mussalon kaupunginosasta löytyvä Santalahden ulkoilualue mitä mainioin vaihtoehto. Ulkoilualueella kulkee vajaan viiden kilometrin mittainen luontopolku, jolta löytyy kaksi reittiä. Molemmilla reiteillä kulkija pääsee ihailemaan niin metsäisiä maisemia kuin kallioisia rantojakin. Kallorannoilta on myös upeat näkymät Kotkan edustan saaristoon ja merialueille.

Kotkan luonto tarjoaa aktiviteetteja ja tilaa rauhoittumiseen

Kotkasta löytyy monia luontokohteita, niin sen saaristosta kuin mantereeltakin. Erityisesti kesäisin meri tarjoaa mitä moninaisimpia tapoja nauttia luonnosta ja päästä hiukan kauemmas omista arkiympyröistä. Kosket tarjoavat tässä kaupungissa mahtavia melontamahdollisuuksia ja pururatoja ja muita lenkkireittejä löytyy niitäkin monia, melkeinpä jokaisesta kaupunginosasta omansa. Jokainen aktiiviliikkuja tai innokas urheilija löytääkin varmasti sopivat puitteet omaan luonnossa samoiluun tai muihin aktiviteetteihin varsin helposti.

Rauhaa ja seesteisyyttä kaipaava voi valita reittinsä niin, ettei tarvitse koko luontoretken aikana melkeinpä nähdä muita ihmisiä lainkaan – jos niin ei halua. Rauhaa voi löytää keskustaa kauempana olevista luontokohteista tai vaikkapa kaupungin lukuisista metsistä. Metsävaelluksella kannattaa toki varmistaa reitin kulku ja omat suunnistustaidot, sillä vaikka Kotka ei ole se aivan kaikkein suurin kaupunki olekaan, löytyy sieltä saarien lisäksi myös lukuisia metsiä ja metsäisiä alueita.

Kotkassa vieraillessa kannattaa ehdottomasti tutustua joihinkin sen luontokohteista, joiden kuvaileminen – vaikka mukavaa onkin – ei koskaan vedä vertoja sen näkemiselle ja kokemiselle elävässä elämässä.